Individuele begeleiding bij echtscheiding

Voor hulp aan kinderen in echtscheidingssituaties en relatie- en scheidingsgerelateerde hulpvragen verwijs ik graag door naar mijn collega Mary van Deursen, praktijk Vie-Zie in Venray: http://www.vie-zie.nl/ 

Vaak hebben kinderen en jongeren al wel gemerkt dat er thuis 'iets' aan de hand is, maar de mededeling dat ouders echt uit elkaar gaan, kan hard aankomen, en zelfs als traumatisch worden ervaren. De veilige basis die er voorheen was, verandert plotseling. Kinderen en jongeren moeten een nieuwe situatie aanvaarden en accepteren, waar ze soms veel moeite mee hebben.

Wanneer kinderen en jongeren hun eigen gevoelens over de echtscheiding moeilijk kunnen uiten, of proberen te vermijden, kan dat op enig moment ineens aan het licht komen in gedragsuitingen zoals boosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoel of andere klachten. Het is van belang om deze signalen te herkennen en te relateren aan het verdriet om het verlies van de echtscheiding.

Bij echtscheiding werk ik uitsluitend met kinderen, wanneer ouders zélf eerst aan de slag gaan om zich als ouders te kunnen blijven verbinden. Wanneer zij eerst (bv met gezinscoach, systeemtherapeut, etc.) zelf aan de slag zijn geweest ouders zijn in staat om als ouders verbonden te blijven, dan pas bied ik kinderen en jongeren een plek, waar aandacht is voor zijn / haar verhaal en belevingen rondom dit verlies. Naast het praten met elkaar, maak ik vaak gebruik van creatieve middelen, zoals bv. tekenen, knutselen, schrijven, spel of muziek. Door hiermee bezig te zijn, kunnen kinderen en jongeren in beeld brengen wat hen bezig houdt. Dit helpt om gevoelens te uiten en grip te krijgen op de nieuwe situatie. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen zoals: 

  • Mag ik boos zijn?
  • Mag ik van papa en mama allebei houden?
  • Moet ik die nieuwe vrouw van papa of de nieuwe man van mama leuk vinden?
  • Hoe kan ik de chaos weer ordenen? 
  • Etc. 

Kinderen en jongeren zijn flexibel en na een kortdurende behandeling vaak zelf krachtig genoeg om grip te krijgen op de nieuwe situatie.

Informatie voor zowel kinderen zelf als voor ouders en omgeving: http://www.villapinedo.nl

Informatie voor hulp aan ouders in echtscheidingsituaties: http://www.schipaanpak.com 

Afbeelding in footer
Afbeelding in footer
Afbeelding in footer
Afbeelding in footer