Reacties

Zie meerdere reacties op fb-pagina: Ik zet mijn masker af

Door: Tessa van der Sanden- Boeren, Docent Pedagogisch Werk (PW), Vitalis College Breda
Datum: Oktober 2017

Aanbeveling: ‘Ik zet mijn masker af’ Vitalis college – pedagogisch medewerker niveau 3
Aan 2de jaars Pedagogisch werk studenten werd aan het eind van hun schooljaar een themadag rouwverwerking verzorgd door “Ik zet mijn masker af..”
De studenten begonnen in de collegezaal waar zij kennis maakten met 8 jongeren en hun verhalen. Deze verhalen waren het begin van een speciale, bijzondere en indrukwekkende dag.
 
De verschillende verhalen hadden grote impact op de studenten en waardoor het onderwerp rouwverwerking de studenten aangreep. Na deze les zijn de studenten met hun klas een lokaal ingegaan en daar werden zij begeleid door 2 jongeren. Zij stelden zich voor waardoor er persoonlijk contact ontstond en het erg toegankelijk werd om vragen te stellen/te delen.
 
Door spelenderwijs aan de slag te gaan hebben de studenten op een toegankelijke manier antwoord gegeven op persoonlijke en intieme vragen. Het groepsgevoel van de klas werd zichtbaar versterkt en studenten hebben op deze manier (bewust/onbewust) waardering voor elkaar gekregen.
 
In de middag hebben de studenten een opdracht gekregen die zij konden vertalen naar de beroepspraktijk. Hierdoor werd kennis en praktijk met elkaar geïntegreerd.
Voor zowel de studenten als voor ons als begeleiders, was het een innoverende dag.
“Ik zet mijn masker af”, bedankt voor de workshop!
Gisteravond in Venlo geweest, jongeren en rouw, boeiend, indrukwekkend en ontroerend. Erg mooi hoe Gertie Mooren de verhalen vertelde, met mooie handvatten tussendoor verweven. Tevens veel respect voor de verhalen van Jasper, Iris en Ilse. Wat mooi dat jullie dit kunnen, willen en durven delen met anderen! Als vertrouwenspersoon en coach heb ik deze avond als zeer leerzaam beschouwd. Maar zeker ook als mens, heb ik hier weer genoeg inzichten gekregen. Mocht je nog twijfels hebben om een lezing te bezoeken dan zou ik zeggen, veeg die van tafel, je krijgt er weer een levenservaring bij

door: Erwin Hovens

Ik heb het boek gelezen en het raakt mij... als je een tweede versie maakt, mag ik er dan ook in?

door Gijs

Je bent jong en je vader, moeder, broer of zus overlijdt. Dan ben je niet zielig. Dan heb je kracht nodig. Dat lees je in ‘Ik zet mijn masker af …’. Een boek vol verhalen van jonge mensen. Geschreven door hen zelf. Na het lezen van dit boek weet ik beter wat jongeren wel en niet willen. Elk verlies is anders. Elk karakter is anders. Toch zijn er overeenkomsten. Een compliment voor Gertie Mooren. Zij is erin geslaagd om jongeren op openhartige wijze hun verhaal met ons te laten delen. Het grootste compliment is er voor de jongeren zelf. Ze tonen moed door hun maskers af te zetten. Wat zullen hun overleden vaders, moeders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen trots op hen zijn.  

door Lowie van Gorp 

‘Ik zet mijn masker af…’ is een boek dat je bij de keel grijpt. Geschreven door jongeren die in aanraking kwamen met de dood. Het zijn vaak heftige en stuk voor stuk ontroerende verhalen. ‘Ik wilde het verdriet niet voelen en stopte het weg,’ schrijft één van hen. Die woorden raken je. De dood van een geliefde maakt een kind sneller volwassen dan je hem of haar toewenst. De moed en de drive om verder te leven is dan sterk, maar dit vraagt veel ondersteuning. Het masker afzetten lukt pas echt als een kind zich gesteund en getroost voelt. Zij verdienen alle hulp in hun rouwproces omdat verdriet in een kind nooit opgepot of weggestopt mag worden. Dit boek maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat jongeren voelen er niet alleen voor te staan.  
door Emile Roemer 

Dit verhaal heeft weer veel gevoelens naar boven gehaald en ik heb weer vaak na zitten denken over toen. Ik hoop heel erg dat ik anderen hiermee kan helpen. Ik heb mijn nu masker afgezet en het was eng, maar het voelt bevrijdend. En ik vind het ook niet erg. Ik schaam me niet meer. Dit is wat ik heb meegemaakt en dit is wie ik ben.  
door Loes 

Ik wil Gertie ontzettend bedanken voor wat ze heeft gedaan en voor wie ze is. Sinds ik haar heb leren kennen, gaat het goed met me. Ik ben die vervelende bal met emoties die vast zat en ik zelf niet weg kreeg eindelijk kwijt, ik kan weer echt adem halen. Zij heeft me laten ervaren dat het niet eng is om mijn emoties toe te laten en heeft me een vertrouwde en veilige omgeving geboden om aan mezelf te werken. Door haar ben ik bij lotgenoten uitgekomen en durfde ik eindelijk die laatste gevoelens ook toe te laten. Ik heb geleerd dat ik mag zijn wie ik ben en dat ik goed ben zoals ik nu ben. Ik ben zo blij dat ik haar ben tegengekomen! Eindelijk kan ik met iemand praten in plaats van tegen iemand, zoals de psycholoog die ik glashard voor de gek heb gehouden met mijn vrolijke masker. Gertie, je bent top!!  
door Loes 

Moe en voldaan weer thuis van een prachtig gezinsweekend van Achter de Regenboog. Voor kinderen, pubers en ouder(s). Veel (h)erkenning, delen van emotionele en praktische zaken en het gevoel er niet alleen voor te staan. Maar ook heel veel humor en veel lol. 
Sometimes I am sad; sometimes I am happy; sometimes I am both ... En zo was het ...

door Gertie 
 

Ik ben heel benieuwd hoe het boek gaat worden! Ik vond het in ieder geval heel bijzonder om er aan deel te mogen nemen. Wie weet wat het nog allemaal gaat brengen...  
door Evelien 

Dank je wel dat ik mee mocht doen om een verhaal in het boek te vertellen. Het is een openbaring voor mij!!!  
door Melissa 

Een heel goed idee ook voor de vrienden van de jongeren zodat ze dan kunne lezen hoe ze zich kunnen voelen en wat ze fijn vinden op die momenten. Daarom sta ik hier open voor. TOP idee!!!  
door J.C. 

GEZOCHT: JONGEREN
Ik ben overlevingsverhalen aan het verzamelen van jongeren van wie onlangs of langer geleden een vader, moeder, broer, zus, vriend(in) of ander belangrijk is doodgegaan. Het doel is dat andere jongeren deze verhalen lezen, en (h)erkenning vinden in de gevoelens die gepaard gaan met het verliezen van een belangrijk persoon. En ook dat andere mensen inzicht krijgen in de behoeften van jongeren en hoe zij hen het beste kunnen helpen. Ben jij iemand die hieraan mee zou willen werken? Neem dan alsjeblieft contact met me op. Ook als je meer informatie wilt.  

door Gertie 

Bericht voor 'overgebleven' ouders:
Als je een ouder bent, van wie de partner is overleden en ga je in problemen raken als de halfwezenuitkering wordt stopgezet, neem dan contact met me op. Er is een landelijk actiecomité gevormd, en ook de stichting Achter de Regenboog maakt zich hard tegen deze plannen. Ik kan je in contact brengen met lorgenoten en / of mensen in dit actiecomité.  

door Gertie 

Ik had de afgelopen maanden verschillende keren de telefoon in de hand gehad om contact met je op te nemen. Toch legde ik hem telkens weer neer. Het kostte me moeite om te accepteren dat ik de opvoeding van mijn 2 meiden na het overlijden van hun moeder niet alleen aan kon. Maar wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch gebeld heb! Je helpt mijn meiden door een zware tijd heen, maar helpt mij ook. Soms in de bevestiging dat ik het toch niet zo onaardig doe. Soms in de tips die je me geeft. Dank je wel! Ik hoop voor alle mensen die twijfelen, dat zij toch de drempel over gaan om contact met je op te nemen. Jij zorgt ervoor dat de zware last een stuk beter te dragen wordt.........  
door een vader 

Eerst had ik alles weggestopt in mijn hoofd. Nu alles eruit is kan ik mij veel beter concentreren op school.  
door Jill 

Toen mijn papa en mama net waren gescheiden vond ik het heel moeilijk. Ik miste papa en mama heel erg en had ook veel verdriet. Ik kon bij Gertie hierover praten en ondertussen knutselden we van alles. Ik heb een troostzakdoek en een bewaardoosje. Nu ben ik veel blijer. Ik wens alle kinderen dat ze net zo blij worden als ik. groetjes van Britt (9 jaar)  
door Britt 

Op vrijdag 21 juni vindt het symposium 'Het doet er toe, wat jij doet!' plaats in Zijtaart (gem. Veghel), waar ook ik mijn medewerking aan verleen. Het symposium is van 13 tot 17.30 uur en toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij kinderen en jongeren in rouw. Na een aantal lezingen en workshops wordt de middag afgesloten met de interactieve voorstelling 'Rouw op je dak' van theatergroep Traxx. Meer info en mogelijkheid voor aanmelding: www.praktijkverliesbegeleiding.nl  
door Gertie 

Is er iemand die graag van een lotgenootje wil horen hoe zij de zelfdoding van haar vader (nu 2 jaar geleden) overleefde? Laat het mij weten. Ik ken een heel bijzondere meid van 14 jaar die dit heel graag wil komen delen.  
door Gertie 

Ik ben heeeeeel trots op D. die haar 'geheim' in de groep heeft verteld! Het heeft veel begrip van klasgenootjes opgeleverd.  
door Gertie 

Gertie, dank je wel dat je er was voor de kids. De scheiding was en is voor de kinderen hartstikke moeilijk, maar je hebt ze toch een stukje basis vertrouwen terug gegeven. Het is direct merkbaar, zowel thuis als op school. Ook de inzichten die je mij als moeder hebt meegegeven waren heel waardevol. Ik kan nu 'anders naar hetzelfde schilderij kijken'!   
door Anja 

ik ben nu 7 keer bij jou geweest en hoef niet meer te komen. ik vond het fijn. het gaat ook beter op school.  
door Nick 

Dank je wel wat je voor ''ons" hebt gedaan.......  
door Mariëtte 

Ik ben 82 jaar. Ik zag de advertentie van Gertie in de HALLO op het moment dat ik echt iemand nodig had om mee te praten. Ik trilde helemaal. Was al lichamelijk onderzocht en doktoren konden niks vinden. Gertie kwam meteen. We hebben een paar fijne gesprekken gehad, en mijn trillen is helemaal over. Als er nog eens iets is dan bel ik haar meteen weer!  
door Z. van R. 

Ik was bij een psycholoog onder behandeling voor een depressie. Met pillen en al. Maar ik kwam er niet uit. Totdat ik werd geattenteerd op de rouwbegeleiding bij Gertie...... Nu weet ik eindelijk dat ik geen depressie heb, maar in een verstoord rouwproces zit. Ik heb het verlies van mijn overleden moeder jarenlang weggestopt. Ik heb het nu aangekeken. Met veel tranen, maar het is fijn welke rust ik nu ervaar. En zonder pillen! En zo fijn dat ik het ook ECHT meen, dat ik van dingen kan genieten! XXX  
door M. v. R. 

Gertie, ik wil ook graag zon verdrietdoosje schilderen als mijn zusjes. Dan kan ik mijn tranen daar in doen als ik moet huilen. Wanneer mag ik bij jou komen?  
door Lynn 

Ik wil iedereen adviseren om met Gertie contact op te nemen als je merkt dat je vastloopt in je verlies! Zo fijn om met haar te praten en te merken dat het over JOU gaat. Ik voel me bij haar mezelf....... en dat is niet overal zo.......  
door Annemarie V. te V. 

Ik ben al bij veel hulpinstanties geweest. Maar jouw persoonlijke manier van contact doet wonderen. Bij jou ben je geen nummer, maar ben je iemand. Ik weet dat ik er nog niet ben, maar met jouw hulp kan ik wel verder. Ik ben blij dat ik naar jou ben gekomen......  
door R. S.  

Dank je wel Gertie voor wat je voor me betekend hebt! Verdriet gaat niet over, maar ik kan er nu mee leven.......  
door M.  

Kinderen én jongeren zijn vaak de dupe van een scheiding, wordt vaak gezegd. Dat kinderen en jongeren dit ook echt zo ervaren,is heel verhelderend verwoord in een open brief aan gescheiden ouders. Deze brief is geschreven door jongeren die chatten op de site van Villa Pinedo. De brief is erg heftig, maar geeft wel heel duidelijk aan waar jongeren van gescheiden ouders mee worstelen. Wil je de brief lezen? Kijk dan op: http://www.villapinedo.nl/brief/  
door Gertie 

Moe maar voldaan ben ik teruggekeerd van een fantastisch gezinsweekend door Stichting Achter de Regenboog, dat we met een grote groep vrijwiligers van regio Zuid hebben gehouden in 'De nieuwe Erf' in Diessen. Zo fijn om te zien dat tijdens zo'n weekend lotgenoten van elkaar leren, en weer verder kunnen met het gezin. Zowel de kinderen, jongeren en ouders hebben, ondanks wat er in hun leven is gebeurd, genoten van het samenzijn, en de creatieve activiteiten die er zijn geweest. Naast de nodige tranen, was er ook heel veel plezier met elkaar. Zo'n gezinsweekend is een aanrader voor iedereen die vastloopt in het rouwproces. En vooral ook voor ouders een weekend waarin ze het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. Het brengt hen weer een stuk verder in het rouwproces.
 Wil je informatie over zo'n gezinsweekend, neem dan gerust contact met me op. Of neem een kijkje op de website: www.achterderegenboog.nl.   

door Gertie 

Ik wilde eerst helemaal niet naar Gertie toe. Ik dacht dat is weer zon psycholoog waarvan je van alles moet doen. Maar ons mam zei dat ik toch maar 1 keer moest gaan. Ik ben blij dat ik toch gegaan ben. Gertie is helemaal niet zoals ik dacht dat ze was. Ze luistert gewoon goed. Ze hoeft mij niet persee te vertellen hoe ik iets moet doen. Het was heel fijn om mijn eigen verhaal te kunnen vertellen zonder dat anderen dat horen. Ik heb bij haar het gevoel dat ik ook belangrijk ben en dat mijn mening ook meetelt.   
door Hans v. G. 

Gertie, ik wil je kei bedanken wat je voor mij en de kinderen hebt gedaan. Zoals je zelf zegt kun je P. niet terugbrengen. Maar je hebt er wel voor gezorgd dat wij weer met elkaar communiceren. We weten dat we allemaal nog steeds verdrietig zijn maar we praten er nu over in plaats van het weg te stoppen. En dat is erg fijn en was hard nodig. We gaan er weer voor. Het is fijn dat ik met je mag blijven overleggen. Dat voelt toch alsof ik het niet helemaal alleen hoef te doen. Dank je wel........  
door A. te S. 

Op zondag 28 oktober vindt er in de Grote Waaij in Wellerlooi een uitvaartbeurs plaats van 11 tot 17 uur. Deze wordt georganiseerd door Uitvaartonderneming Duijf uit Oirlo. Er is van alles te zien en horen over alles dat met uitvaart te maken heeft, zoals urnen, sieraden, rouwknuffels etc. Ook Noortje Rutten en ik staan op de beurs en kunnen geïnteresseerden informeren over voor- en nazorg, zowel financieel als emotioneel. Iedereen van groot tot klein is van harte welkom!   
door Gertie 

Voor geïnteresseerden:
Op woensdagavond 26 september geef ik een lezing "Pestkop of slachtoffer" in basisschool de Meuleveld in Horst. Aanvang: 20.00 uur. Iedereen die betrokken is bij het probleem 'pesten', en vooral aangaande 'bijzondere kinderen', is van harte welkom. Meer informatie: stuur een mail naar gertiemooren@online.nl, of kijk op: www.bestbijzonder.nl.  

door Gertie 

Justin heeft zijn vader eigenlijk nooit gekend. Vorig jaar in november is hij ook nog eens overleden. Justin heeft met een vriend samen in de klas verteld dat zijn vader is overleden. Justin: dat had ik alleen nooit gedurfd. Het is fijn om een vriend te hebben, die precies voelt wat jij ook voelt!  
door Gertie namens Justin 

Als ik val en mijn knie doet pijn, dan huil ik voor mijn knie en mijn papa tegelijk.
 (Tiemko's papa is overleden toen hij 4 jaar was)  

door Tiemko Jenniskens, 10 jaar 

Lieve Gertie, 
Dat ik mensen naar je toe stuur is natuurlijk een logisch gevolg........
Jij hebt ons zo goed geholpen.
Je bent een geweldig persoon,warm, vertrouwd.Bij jou hebben mensen een naam,en je benaderd iedereen op de perfecte manier.
Ook toen ik zomaar een mailtje van je kreeg,dat verwacht je niet en dat doet je erg goed.  

door moeder van 3 kids 

Dag Gertie,
Bedankt voor ...... ach, je weet wel waarom....
.  

door volwassene 

Ik ben 11 jaar en mijn vader is doodgegaan toen ik 4 was. ik heb hem eigenlijk niet gekend. Ik heb met Gertie het graf gezocht en weet ik waar mijn vader is. Als ik op het graf sta voel ik dat ik heel dicht bij mijn vader ben. Ik ga nu vaak met mijn vriend naar het graf. Gertie heeft ook fotoos gemaakt van mij en mijn vriend bij het kruis. En we hebben samen een hart gemaakt die ik bij papa heb neergelegt. en een doosje waar ik allemaal spullen van papa in kan bewaren. Ik heb eigenlijk mijn papa weer gevonden. En als het nu vaderdag is kan ik ook een kadootje maken voor mijn vader. Ik ben nu niet meer zo verdrietig.  
door Eric 

Dag allemaal,
Diegene die hier een reactie wil plaatsen, kan dit in een mail naar mij sturen. Dan zet ik hem erop!
Geef wel aan of ik je naam helemaal mag plaatsen, of alleen je initialen.  

door Gertie